De souk

Deze verjaardagseditie gaat gepaard met heel wat veranderingen, of in het geval van de souk een terugkeer naar de bron. De grote gekleurde souk vol restaurants met wereldse parfums en een wereldse markt keert terug naar zijn oorspronkelijke ligging, de koer, waar vanaf 2003 het podium Côté Cour zich gevestigd heeft.

Verandering van plaats, maar niet van doel! Esperanzah! is er zich nog steeds goed van bewust dat de marktkramers, als externe handelaars, een potentiële bron van te verwerken afval met zich meebrengen. Al het afval dat ter beschikking gesteld wordt van festivalgangers (verpakkingen, bestek, borden en andere omhulsels) is in biologisch afbreekbaar materiaal. Een sorteerplaats die enkel toegankelijk is voor de handelaars en restauranthouders zal hen in staat stellen organisch afval, gebruikte olie, PMD, papier, karton, glas en ander afval te sorteren.

Daarnaast blijven we aandringen op verantwoorde consumptie. Net als vorige jaar sensibiliseren we de restaurantuitbaters en de handelaars, en nodigen we ze uit om producten en grondstoffen te gebruiken die afkomstig zijn uit duurzaam beheer, zowel op sociaal als op milieuvlak. We promoten ook eigen en/of rechtvaardige culinaire gerechten (korte distributieketen, streekproducten, aankoopgroepering…) en artikels waarvan de vervaardiging de rechten van de arbeiders respecteert. In diezelfde logica waakt het festival op de kwaliteit van de geserveerde drank in de verschillende fairtrade bars.

Partenaires du festival Esperanzah! 2010